Een boek schrijven doe je zelf, wij helpen om er een fantastisch boek van te maken

Gewoon beginnen

Kan ik ook een boek schrijven?

Hoe schrijf je nu eigenlijk een boek? Wij gaan je helpen! Het belangrijkste advies: begin gewoon. En ga stap voor stap te werk. Werk eerst je idee uit in grote lijnen, breng later de details aan. Lees hieronder een stappenplan dat zich goed leent voor het schrijven van een roman.

Boek schrijven stappenplan - Brave New Books

1. Het stappenplan

Wanneer je verhaal in je hoofd vorm heeft gekregen, werk in hoofdlijnen uit waar je boek over gaat. Maak aantekeningen, bepaal de belangrijkste gebeurtenis uit je verhaal en wat de extra verhaallijnen zijn. Beschrijf in hoofdlijnen je personages.

2. Weet waar je boek over gaat

Wil je een boek schrijven over een ziekenhuis? Of vindt je verhaal plaats tijdens de Tweede Wereldoorlog? Neem de tijd om je te verdiepen in de bedrijfstak, het land of die eeuw, zodat je een goede sfeer kunt schetsen. Werk ook je personages uit voor zover je ze al weet. Noteer voor elke persoon: naam, leeftijd, interesses en eigenschappen, kledingstijl, beroep, etc. Dit kan je helpen bij het schetsen van de omgeving.

3. Tijd om te beginnen!

En dan, hoe begin je een boek? Het enige dat we je kunnen aanraden is gewoon van start te gaan. Zorg voor een opgeruimd bureau met weinig afleiding, of zoek desnoods de plaatselijke bibliotheek op om je niet af te laten leiden door dagelijkse klusjes in huis. Ga eens een paar uur écht aan de slag, dan zal je zien dat het makkelijker gaat dan je denkt. Ga in hoofdlijnen aan de slag en werk je verhaal steeds fijnmaziger uit. Blijf niet hangen bij de naam van je hoofdpersoon of de achtergrond van je karakter. Wees niet te kritisch. Schuiven van passages en strepen kan altijd nog!

4. Manuscriptbeoordeling

Na dagen, weken, maanden of misschien zelfs jaren is je boek eindelijk bijna af. Heb je het boek al wel eens door een ander laten lezen? Manuscriptbeoordeling kan gebeuren door familie en vrienden, maar kan je ook professioneel laten doen. Ook kun je kiezen voor een manuscriptbeoordeling van Singel uitgeverijen. Zijn er hoofdstukken die nog niet helemaal lekker lopen? Soms helpt opnieuw beginnen op een witte pagina beter dan het zin voor zin herschrijven van bestaande alinea’s.

5. Vormgeving binnenwerk

Wanneer je tevreden bent over je boek, is het tijd om over de vormgeving na te denken. Een goed boek heeft een mooi opgemaakt binnenwerk. Kies voor een leesbaar lettertype, bepaal de regelafstand en de witmarges rondom de pagina. Bedenk je dat de meeste mensen het niet prettig vinden om een boek te lezen dat gekleurde of te grote letters heeft. Kijk voor inspiratie eens in je boekenkast of raadpleeg de diensten van Singel Uitgeverijen.

6. Boekomslag of cover

Heb je al bedacht hoe de cover van je boek eruit moet komen te zien? Je kunt zelf je kaft opmaken met een eigen foto, titelinformatie
en flaptekst. In het stappenplan van Brave New Books kun je gebruik maken van de tool om je boekomslag te maken. Ook voor de opmaak van je cover kun je gebruik maken van de diensten van Singel Uitgeverijen.

7. Je boek uitgeven

Wanneer je boek klaar is, kun je je boek uitgeven. Dit kun je via een uitgeverij doen, of in eigen beheer. Je kunt naar uitgeverijen gaan, maar wij zouden je willen adviseren: zelf boek uitgeven. Naast een papieren boek, kiezen steeds meer schrijvers voor een digitaal boek maken. Steeds meer mensen lezen geen papieren boek meer, maar kiezen voor een e-reader waarop ze ebooks lezen. Ebooks uitgeven gaat iets anders dan gewone boeken, deze moeten apart worden opgemaakt (als epub-bestand).
Hulp nodig?

“Ga vooral door met boeken schrijven!
Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt”

Janneke Siebelink, bol.com

Wij helpen je met je boek

Boek schrijven tips

Boek schrijven - ondersteuning van Singel Uitgeverijen - Brave New BooksDe uitgeverijen Querido, Athenaeum, Nijgh & Van Ditmar, De Geus, Uitgeverij Q en De Arbeiderspers vormen Singel Uitgeverijen. Samen zijn wij goed voor enkele honderden jaren ervaring in het maken van goede, bijzondere en succesvolle boeken. Deze uitgeverijen bieden nu gezamenlijk hun diensten aan jou aan. Of het nu redactie is of vormgeving, correctie of promotie, wij kunnen helpen om jouw boek beter te maken. Alle diensten zijn op maat, op basis van je aanvraag zoeken wij een bijpassende redacteur, schrijver of vormgever.
Bekijk diensten Singel UitgeverijenVoor wanneer je wat tips kunt gebruiken bij het schrijven van je boek.

1. Geef je idee de tijd

Elk verhaal begint met een goed idee. Dit idee heeft een tijdje nodig om te ‘rijpen’, het is meestal nog niet direct rijp om op papier te worden gezet. Een goed boek schrijven heeft tijd nodig..

2. Beeldend schrijven

Een goed verhaal zorgt ervoor dat de lezer er zelf een voorstelling van maakt in zijn hoofd. Dit kun je bevorderen door beeldend te schrijven. Bijvoorbeeld: Beschrijf de vermoeidheid van je hoofdpersoon niet door hem te laten zeggen: ik ben moe. Maar zeg: Hij had moeite zijn ogen open te houden.

3. Opnieuw schrijven in plaats van herschrijven

Zelf een boek schrijven leer je door vallen en opstaan. Zijn er hoofdstukken die nog niet helemaal lekker lopen? Soms helpt opnieuw beginnen op een witte pagina beter dan het zin voor zin herschrijven in bestaande alinea’s. Oefen veel, en maak gebruik van actieve zinnen in plaats van passieve zinnen.

4. Inhoud is belangrijker dan de vorm

Focus je eerst op het verhaal, dan pas op de vormgeving. Anders krijg je document dat er fantastisch uitziet, maar waar de inhoud rammelt.

5. Boek laten schrijven

Wanneer je zelf een goed verhaal hebt, of je eigen levensverhaal op papier wilt zetten maar niet weet hoe je dat doet, dan kun je je boek laten schrijven door een ghostwriter. Hij of zij zal vervolgens voor je aan de slag gaan. Let er wel op dat dit maanden kan duren, waardoor de kosten hoog kunnen oplopen. Lees meer over het werken met een ghostwriter via Singel Uitgeverijen.

6. Ga door met schrijven!

Is je boek klaar en gepubliceerd? Heb je de smaak te pakken? Ga vooral door met boeken schrijven! Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt.

7. Notitieboekje

Neem altijd een notitieboekje mee wanneer je op pad gaat. Meestal krijg je ingevingen op de meest vreemde momenten.

Enthousiast geworden?

Start vandaag nog

Maak gratis account aan