Bij deze stap maak je jouw omslag op. Je doet dit in drie stappen door een bepaalde layout te kiezen, een foto te uploaden en een kleurencombinatie te kiezen. Het is ook mogelijk om het omslag als geheel te uploaden. Voorwaarde is wel dat je een jpeg-, pdf- of png-file uploadt. Houd in dit geval goed rekening met de afmetingen, gebruik de omslagcalculator om de juiste afmetingen voor je omslag te berekenen. Voor de beste kleurweergave adviseren we om als kleurmodus RGB te gebruiken. Een png-file is altijd in RGB.

Het is ook mogelijk om ‘Geavanceerde opties’ te kiezen, zoals het verplaatsen van jouw foto op de achterkant van het omslag, kleurblokken te verplaatsen, de grootte en het lettertype van titel, auteursnaam en flaptekst aan te passen.

We bieden ook betaalde omslagontwerpdiensten aan: een ervaren typograaf maakt dan het omslag op naar jouw wensen

Hoe werkt de cover designer

Stap 1: layout
Het eerste wat je ziet wanneer je begint met je omslag is de keuze uit verschillende layouts voor je omslag. De verschillende layouts bepalen welke elementen straks op het omslag staan. Sommige layouts hebben bijv. geen afbeelding terwijl andere layouts juist wel een afbeelding hebben. Wat betreft de positie: je kunt ieder element straks zelf nog verplaatsen en vergroten of verkleinen.
Kies de layout die het beste bij jouw boek past en klik op volgende.

De afbeelding die op je cover staat is willekeurig gekozen, dus als je de afbeelding niet mooi vindt, kun je straks de afbeelding aanklikken en een andere afbeelding kiezen of zelf uploaden.

Stap 2: lettertypes
In de tweede stap maak je een keuze uit verschillende stijlen lettertypes die we voor je hebben samengesteld. We hebben verschillende lettertypes gekozen die goed bij elkaar passen, maar je kunt dit uiteraard zelf later nog aanpassen. Dit doe je door op de tekst te klikken waarvan je het lettertype wilt veranderen en vervolgens in het zijmenu dat verschijnt op het lettertype te klikken.

Stap 3: kleuren
In deze stap kun je kiezen uit verschillende kleurencombinaties die we voor je hebben samengesteld. Het is handig om even elke optie aan te klikken, zodat je een kleurcombinatie kiest die goed bij jouw boek past. In het voorbeeld hieronder hebben we bijvoorbeeld gekozen voor ‘honing-mosterd’. Uiteraard kun je iedere kleur nog aanpassen door het betreffende element aan te klikken en vervolgens in het zijmenu een andere kleur te kiezen.

Stap 4:
Als het goed is heb je nu een degelijke omslag voor je boek. Als je blij bent met het resultaat, fantastisch: je kunt deze omslag opslaan en doorgaan met je publicatie. Mocht je nog wat willen fine-tunen, dan kun je dat nu gaan doen!

Het zal je opgevallen zijn dat het voorbeeld van je cover groter is dan voorheen. Dit is zodat je eenvoudig op alle elementen kunt klikken en aanpassingen kan doen. De stippellijn langs je cover is de ‘afloop’ – alles buiten deze lijn wordt er normaliter afgesneden, dus let daar goed op.

Verder is er niet heel veel uit te leggen: klik op datgene dat je wilt aanpassen en in het zijmenu zie je de opties die je kunt aanpassen. Je kunt de positie, kleuren, lettertypes, afbeeldingen en de tekst zelf aanpassen. We zeggen niet dat de mogelijkheden oneindig zijn, maar er zijn er veel! Experimenteer er op los en wees creatief! Zodra je tevreden bent met je omslag, klik je rechtsboven op ‘opslaan’ en kun je door naar de volgende stap in het publicatieproces.

Tips

  • Het omslag is het visitekaartje van je boek, zorg dat dit er mooi uitziet!
  • Gebruik altijd een foto van voldoende resolutie! Wij adviseren een resolutie van tenminste 300 dpi.
  • Weet zeker dat je over de beeldrechten van je foto beschikt.
  • Wanneer je het omslag als geheel uploadt, moet dit een jpeg-, pdf- of png-file zijn. Zorg dat deze afbeelding geen snijtekens bevat. Voor de beste kleurweergave adviseren we om als kleurmodus RGB te gebruiken. Een png-file is altijd in RGB.
  • Let goed op de maatvoering wanneer je het omslag als geheel uploadt, gebruik de omslagcalculator.
  • Deel het omslag via jouw netwerk met vrienden en kennissen zodra het gereed is. Dit is al een mooie promotie voor je nog te verschijnen boek

FAQ

Wat houdt de stap ‘Omslag ontwerpen’ in?
In deze stap maak je jouw omslag compleet op via ons opmaakprogramma. In het kort kies je het template van je omslag, je uploadt een foto, je kiest de kleurencombinatie van het omslag en tot slot het lettertype, de lettergrootte en de letterkleur van de titel en de auteursnaam.

Kunnen jullie het omslag voor me maken?
Dat kan, wij bieden betaalde vormgevingsdiensten aan.

Hoe kan ik een omslagtemplate kiezen?
Je kiest het template door met je muis op de templates te gaan staan en te klikken op het template van jouw keuze. Je kunt nadat je het template gekozen hebt doorgaan met de volgende stappen die je op dezelfde wijze kunt kiezen.

Waarom is er maar een beperkt aantal kleurencombinaties waaruit ik kan kiezen?
We denken dat we met deze kleuren voorlopig aan je wensen kunnen voldoen. We monitoren wel het gebruik van de kleuren en passen de mogelijkheden aan wanneer de behoefte aan meer of andere kleuren blijkt. Je kunt ons altijd jouw verzoek mailen.

Kan ik iedere foto uploaden?
Ja, maar let wel goed op dat je over de rechten van de foto beschikt!

Hoe laag kan de resolutie zijn om nog een goede kwaliteit te krijgen?
Dat hangt af van welke eisen je stelt aan de kwaliteit. Wij adviseren 200 dpi.

Mijn foto heeft andere maten dan de foto die ik in het template heb gekozen, wat nu?
Je kunt de foto uploaden en met je muis de foto over het template bewegen. Vervolgens kun je een uitsnede van de foto maken. We verkleinen of verschalen de foto niet.

Kan ik ook een pdf als omslag uploaden?
Ja, dat kan. Houd goed rekening met de afmetingen en de rugdikte. Maak voor de afmetingen gebruik van de omslagcalculator.

Kan ik het gehele omslag als jpeg of png uploaden?
Ja, je kunt het gehele omslag uploaden als plaatje (jpeg-, pdf- of png-file). Houd goed rekening met de afmetingen en de rugdikte. Maak voor de afmetingen gebruik van de omslagcalculator. Houd rekening met de plaats van het isbn. Dat is standaard aan de onderkant van de achterkant van het omslag. Let er ook op dat je hiervoor de juiste template gebruikt. Je kunt in de omslag ontwerper in de eerste stap een template kiezen. Een van de templates bevat een hele foto (FullEmpty). Wanneer je deze kiest en vervolgens je eigen foto uploadt, komt je foto over de hele omslag. Voor de beste kleurweergave adviseren we om als kleurmodus RGB te gebruiken. Een png-file is altijd in RGB.

Kan ik mijn pasfoto plaatsen op de achterkant van de cover?
Je kunt je pasfoto plaatsen op de achterkant van het omslag. Zorg voor een kwalitatief goede foto. Je plaatst de foto in de cover designer door op het icoon van de auteursfoto op de omslag te klikken. Er opent dan aan de rechterkant een balk waarin je een bestand kun uploaden of kiezen.

Kan ik ook een omslag krijgen zonder jullie naam op de achterkant?
Nee, dat kan niet. Deze vormgeving is ons handelsmerk. Overigens is het gebruikelijk dat een uitgever vermeld wordt met naam en logo op het omslag.

Hoe komt het isbn op het omslag?
Indien je een isbn hebt aangevraagd, plaatsen wij dit, inclusief barcode, automatisch op de achterkant van het omslag.

Wat moet ik doen met de pdf die ik terugkrijg?
Je moet de pdf grondig controleren en kijken of deze helemaal naar wens is. Zoals de pdf is, zo is straks ook het omslag van je boek. Deze is al geconverteerd naar CMYK, de drukkleuren. Let op: de kleuren in de pdf (CMYK) kunnen wat afwijken van de kleuren op je beeldscherm (RGB).

Ik zie geen rugtekst op het omslag, hoe kan dat?
Wanneer je een relatief dun boekje publiceert, en de rug minder dan 6 mm is, dan is het niet mogelijk om een rugtekst te plaatsen.

Hoe ziet de binnenkant van het omslag eruit?
De binnenkant van omslag is, zoals bij bijna alle boeken, blanco. Dus de binnenkant van de voorkant van het omslag en de binnenkant van de achterkant van het omslag zijn leeg.

Hoe ziet het omslag van de e-pub eruit?
Voor het omslag van je e-pub gebruiken we alleen de voorkant van het omslag.