In deze stap bepaal je zelf de adviesprijs van je boek en de verkoopkanalen waar je boek beschikbaar wordt. Je ziet in een overzicht direct waar je boek te koop is en welke marge je ontvangt voor de door jou gekozen adviesprijs. Je bent vrij om de adviesprijs aan te passen. Doe je dit naar boven, dan betekent dit dat onze marge en jouw marge evenredig stijgen. Uiteraard zal een te hoge prijs leiden tot minder verkoop. Naar beneden aanpassen van de adviesprijs betekent dat de marge voor ons en voor jou omlaag gaat. Jouw marge kan zelfs naar 0 gaan als je een heel lage prijs wenst. De marge voor ons kent een minimum en een maximum.

Let op: papieren boeken zijn gebonden aan de ‘Wet op de vaste boekenprijs’. Dit betekent dat de verkoopprijs van je boek overal hetzelfde moet zijn en dat je niet zomaar de prijs van je boek mag aanpassen. Denk dus goed na wat jij een redelijke prijs voor je boek vindt. Voor e-books geldt deze wet niet.

Bekijk tarieven

Tips

  • Denk goed na over de prijs van je papieren boek. Een te hoge prijs zal je uit de markt prijzen.
  • We adviseren om je e-book aanzienlijk goedkoper te prijzen dan je papieren boek.
  • Voor sommige verkoopkanalen geldt een lagere marge dan voor andere kanalen. Het inschakelen van deze kanalen vergroot je bereik, maar verkopen via die kanalen leveren je logischerwijs een lagere marge op.
  • Voor een papieren boek geldt de Wet op de vaste boekenprijs; dit betekent dat de verkoopprijs van je boek overal hetzelfde moet zijn en je de prijs niet zomaar mag aanpassen. Voor e-books geldt dit niet.

FAQ

Wat houdt de stap ‘Prijs’ in?
In deze stap bepaal jij wat de adviesprijs van je boek wordt en welke verkoopkanalen je boek mogen verkopen.

Hoe werkt de prijsbepaling?
Wij tonen je een volledig open kostencalculatie voor je papieren boek en voor je e-book. Je bepaalt uiteindelijk zelf de adviesprijs. De kostencalculatie bestaat uit de volgende componenten:

  • Printprijs: dit is de prijs die wij betalen voor het printen van je boek. De prijs is afhankelijk van de dikte van je boek, het formaat en of je voor kleurendruk hebt gekozen.
  • Verkoopkosten: dit zijn kosten die wij maken om je boek te verkopen, denk bijvoorbeeld aan de kosten voor distributie, maar ook aan de marges voor de verkoopkanalen, zoals boekhandels en online shops.
  • Marge platform: dit is de marge die naar ons gaat. We berekenen deze marge om de website te blijven ontwikkelen en jou nog meer functionaliteiten te kunnen gaan bieden.
  • Marge auteur: dit is jouw marge. Die is altijd gelijk aan onze marge, tenzij je een lagere marge wenst dan onze minimum marge of een hogere marge dan onze maximum marge. Je kunt je eigen marge ook op 0 zetten, bijvoorbeeld als je geen winst wilt maken op je boek.
  • Btw: dit is het geld dat aan de staat wordt afgedragen omdat jij een boek uitgeeft. Het btw-percentage is per land verschillend.
  • Prijs: dat is de uiteindelijke verkoopprijs van je boek. Die kun je zelf bepalen. Wij geven je een adviesprijs, die je kunt aanpassen (nooit lager dan de som van de printkosten, verkoopkosten en onze minimale marge). Je kunt de adviesprijs ook aanpassen naar boven. Let wel op dat bij een heel hoge prijs de kans op een hoge verkoop gering is.

Wat zijn verkoopkosten?
Dit zijn kosten voor distributie. Daarnaast worden kosten berekend wanneer je extra verkoopkanalen inschakelt, zoals de boekhandel. Een deel van je marge gaat naar de verkoopkanalen.

Ik zie verschillende marges, hoe kan dat?
Jij krijgt, afhankelijk van het verkoopkanaal, een andere marge. Wanneer je jouw boek rechtstreeks via onze webshop verkoopt, zal deze marge hoger zijn dan wanneer je jouw boek verkoopt via bepaalde andere verkoopkanalen.

Waar en wanneer bepaal ik de prijs van mijn e-book?
Zodra je gereed bent met het publiceren van je papieren boek, kun je direct je e-book publiceren. Dan bepaal je ook de prijs van je e-book.

Waar en wanneer bepaal ik de prijs van mijn papieren boek?
Zodra je gereed bent met het publiceren van je e-book, kun je direct je papieren boek publiceren. Dan bepaal je ook de prijs van je papieren boek.

Kan ik de prijs na publicatie nog aanpassen?
Voor papieren boeken geldt de Wet op de vaste boekenprijs. Dat betekent dat de verkoopprijs van je boek overal hetzelfde moet zijn en dat je de prijs van je boek niet zomaar mag aanpassen. Zie ook:https://wetten.overheid.nl/BWBR0017452/geldigheidsdatum_09-07-2012

Voor e-books geldt deze wet niet. Daarvan mag je dus de prijs op elk door jou gewenst moment aanpassen!